nicdark_icon_close_navigation

REKO

REKO-ringen

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt!

REKO är lokal mat blandat med förtroende, glädje och engagemang. REKO är en förkortning av rejäl konsumtion, men REKO betyder också schysst, trevligt och rättvist. I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. Frågor om hur djuren har fötts upp blandas med tips och recept på säsongens råvaror. Köpare och säljare får kontakt med varandra genom särskilda Facebookgrupper. I Facebookgruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg.

REKO är en folkrörelse som växer av egen kraft. Den första REKO-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. Sedan dess har antalet REKO-ringar i Sverige ökat snabbt. I april 2020 fanns det 175 REKO-ringar i Sverige med drygt 500 000 medlemmar. Idén kommer från finska Österbotten där modellen med REKO-ringar startade 2013.

Jag (Anki Sjögren) som driver Diversis är admin för facebookgrupperna REKO-ring Norrköping och REKO-ring Söderköping. Superhärligt att se när grupperna växer och vi blir fler och fler konsumenter men även producenter.


Dessa REKO-ringar har utlämning på torsdagar udda veckor.
Norrköping: Folkborgsvägen SMHI:s parkering kl.17.30-18.00
Söderköping: Nyströmskaskolan kl.18.30-19.00


Hur handlar jag som konsument?
Gå in på facebook och ansök om att gå med i den grupp som passar dig bäst.

Norrköping: http://www.facebook.com/groups/335481206846272/?ref=share

Söderköping: http://facebook.com/groups/616237482132938/?ref=share

Till varje ny utlämning lägger producenterna ut annonser med vad de har att erbjuda.
Du handlar genom att lägga en kommentar under de producenters annonser som du vill handla ifrån.
När du lagt en beställning går du in på evenemangsinlägget för utlämningsdatumet och klickar för att du kommer (inte bara gilla).
Detta gör att du då får en påminnelse om utlämningen när det är dags så du inte missar att komma och hämta dina förbeställda varor. 

Hur gör jag om jag vill sälja som producent?
Då ansöker du om att gå med i:

REKO-ring Norrköping Producentgrupp
http://facebook.com/groups/431470883922386/?ref=share

REKO-ring Söderköping Producentgrupp:
http://facebook.com/groups/395929010962496/?ref=share


Du kan välja att bara sälja i en grupp eller i båda om du vill.
Du behöver även gå med i gruppen för både konsument och producent eftersom det är i den gruppen som du lägger din annons.

Vi ses på REKO!

Diversis